AKTIVNOSTI U SKLOPU OP IPA PROJEKTA GREEN4GREY

21/04/2015

U sklopu Instrumenata pretpristupne pomoći OP IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., u tijeku je provedba projekta "GREEN4GREY, forest for cities". Projekt GREEN4GREY je usmjeren na održivo upravljanje urbanim šumama Rovinja (Park šuma Zlatni rt – Punta Corrente) i Celja (Mestni gozd Celje) revitalizacijom, opremanjem i promocijom njihovih prirodnih i kulturnih vrijednosti. Uz vodećeg partnera projekta Mestna občina Celje, partneri na projektu su i JU Natura Histrica, Grad Rovinj, Zavod za gozdove Slovenije, Mestni gozd Celje i Istarska županija.

Jedna od brojnih aktivnosti projekta je dvodnevna ekskurzija u vidu razmjene osnovnoškolske djece Rovinja i Celja, s ciljem edukacije školske djece o značaju šumskih površina u neposrednom susjedstvu urbanog tkiva grada. Tako su 21. i 22. travnja, djeca iz rovinjskih osnovnih škola posjetila Celje, gdje su im domaćini bili osnovnoškolci Celja. Prvi dan je za učesnike ekskurzije organiziran razgled grada Celja, a projektni partneri održali su radni sastanak o predstojećim aktivnostima i dinamici realizacije projekta.

Drugog dana, organiziran je obilazak urbane šume Mestni gozd Celje, na kojem se govorilo o značaju šumskog ekosustava u odnosu na urbana područja. Za učenike je tom prigodom održana terenska nastava na kojoj su osnovnoškolci učili kako šume svojom nazočnošću čuvaju i povećavaju biološku raznolikost ekosustava te utječu na kvalitetu života i ekološku stabilnost šireg urbanog područja, a ujedno su i značajan prostor za odmor i rekreaciju gradskog stanovništva. Nakon obrazovnog dijela, za učenike je organiziran veseli šumski piknik uz koncert domaćina. Uzvratni posjet osnovnoškolcima iz Celja, planiran je sredinom svibnja