Romualdova špilja

OBAVIJEST - Romualdova špilja je zbog zaštitnih mjera do daljeg zatvorena za posjećivanje. Kada okolnosti to budu dozvoljavale, opet će biti otvorena za posjećivanje, o čemu ćemo obavijestiti javnost. Hvala na razumijevanju. 

Posjete Romualdovoj špilji u značajnom krajobrazu Limskog zaljeva su ograničene radi neometanja porodiljne kolonije velikog šišmiša (Myotis myotis), ugrožene i zakonom zaštićene vrste. Posjet je moguć u skupinama od najviše 10 osoba uz stručno vodstvo. Od kraja lipnja do sredine rujna organizirano je redovno stručno vodstvo, od 10 - 17 sati. U drugim dijelovima godine posjete su moguće, samo uz prethodnu najavu. Veće skupine posjetitelja iz organizacijskih razloga, poželjno je prethodno najaviti i tijekom sezone kontinuiranog posjećivanja.

Nastajanje Romualdove špilje započeto je u donjem pleistocenu, a završeno u srednjem pleistocenu, jer su već u gornjem pleistocenu (prije 20.000 godina), u gotovo formiranoj špilji nataloženi razni sedimenti, neki od njih i s vrlo značajnim paleontološkim i paleoantropološkim nalazima. Pronađeni su ostaci špiljskog medvjeda, špiljskog lava, leoparda, vuka, lisice, smeđeg medvjeda, špiljske hijene, snježnog zeca, dabra, velike voluharice, divljeg konja, jelena, srne, kozoroga i više kostiju ptica (ukupno 41 vrsta). Pored ostataka izumrlih ledenodobnih životinja, u sedimentima špilje pronađeni su dokazi da ju je posjećivao pračovjek - paleolitski lovac. Iskopano je više kremenih, kamenih i koštanih rukotvorina koje je upotrebljavao: šila, rezači, strugači, svrdla itd... Posebno važan nalaz su zubi kutnjaci mlađeg pripadnika vrste Homo sapiens fossilis što je ujedno i najstariji ostatak pračovjeka pronađen u Istri.
Na stropu velike dvorane u sredini špilje, kasno s proljeća i ljeti, kolonija je velikog šišmiša (Myotis myotis), ugrožene i zakonom zaštićene vrste. Podzemni kornjaš, Romualdov trčak, endemična je podvrsta kukca koja se pojavljuje u špiljama Istre i Kvarnera, također je prisutan u špilji.
Špilja nosi ime Sv. Romualda, koji je oko 1000. godine nekoliko godina boravio u ovoj špilji, živeći pustinjačkim životom. Uz njegovo djelovanje u Istri veže se i osnutak samostana, benediktinske opatije Sv. Mihovila Arhanđela na Limu (oko 1040. god.). Od 1595. godine, 7. veljače svetkuje se uspomena na Sv. Romualda. Kroz čitav srednji vijek, stoljećima su se na ovaj dan okupljali vjernici iz bliže okolice na misi u crkvi sv. Martina. Nakon mise narod je predvođen svećenikom odlazio u procesiju, spuštajući se do ulaza u Romualdovu špilju. Danas se svetkuje 19. lipnja, dan njegove smrti.

Ulaznica i stručno vodstvo za špilju Sv. Romualda u Limskom zaljevu Redovne posjete moguće su od kraja lipnja do sredine rujna, u skupinama od najviše 10 osoba, uz stručno vodstvo od 10 - 17 sati. U drugim dijelovima godine posjete su moguće, samo uz prethodnu najavu. Veće skupine posjetitelja iz organizaciskih razloga, poželjno je prethodno najaviti i tijekom sezone posjećivanja.
ODRASLI 30,00 kn/osoba
DJECA do 15 godina starosti 15,00 kn/dijete

 

Kalendar događanja

Siječanj 2022.

PoUtSrČePeSuNe
272829303112
3456789
10111213141516
1718 19 20212223
24252627282930
31123456