Novosti

18.07.2022.

Održana konferencija za novinare povodom završetka projektnih aktivnosti projekta „geoIST3A – Valorizacija prirodne baštine u Istarskoj županiji unapređenjem konkurentnosti turističke ponude“

Nakon višegodišnjih aktivnosti, dana 15. srpnja 2022. godine održana je novinarska konferencija povodom  završetka projektnih aktivnosti projekta „geoIST3A – Valorizacija prirodne baštine u Istarskoj županiji unapređenjem konkurentnosti turističke ponude“, a nakon novinarske konferencije započela je službena završna koferencija projekta koja je označila otvaranje novouređenog posjetiteljskog centra geološkog spomenika prirode Kamenolom Fantazija.

Spomenik prirode Kamenolom Fantazija, poznatiji kao Cava di Monfiorenzo, jedini je geološki spomenik prirode na području Istarske županije. Lokalitet je zaštićen 1986. godine zahvaljujući radu i naporima pokojnog akademika, profesora dr.sc. Josipa Tišljara, koji je prvi prepoznao geološku važnost kamenoloma i istu prvi puta prezentirao široj svjetskoj geološkoj javnosti na 4. Regionalnom skupu sedimentologa 1983. godine, u Splitu.

Zbog rijetkosti te znanstvenih, estetskih i edukativnih vrijednosti dolomitnih stijena kamenolomskog iskopa, Kamenolom Fantazija  zaštićen je kategorijom zaštite spomenik prirode. Stijene Kamenoloma piljene su ravnim rezom, poliranog efekta, čime do izražaja dolazi rijetka ritmička izmjena ranodijagenskih i kasnodijagenskih dolomita. Ritmička izmjena dolomita čini stijene estetski atraktivnima iako su znanstvene i edukacijske vrijednosti mnogo veće. Vidljivi slojevi genetski različitih dolomita s očuvanim strukturno-teksturnim značajkama služe kao znanstveno objašnjenje procesa nastanka takvih i sličnih stijena u svijetu te tumačenja stanja i procesa koji su se odvijali u paleokolišu kroz geološku prošlost.

Osmišljavanjem projekta „geoIST3A - valorizacija prirodne baštine u Istarskoj županiji unapređenjem konkurentnosti turističke ponude“ KK.06.1.2.02.0049. željelo se bolje istražiti, zaštititi, a na kraju i edukativno i turistički valorizirati područje Kamenoloma Fantazija. Realizacija svih projektnih ideja bila je dugogodišnja aktivnost, koja je rezultirala uređenjem Kamenoloma Fantazija najsuvremenijom posjetiteljsko-intepretacijskom infrastrukturom te profesionalno razrađenom interpretacijom geologije i geoloških pojava koje se mogu uočiti na licu mjesta, ali i na širem području Istarske županije.

Projekt je bio vođen od strane županijske Javne ustanove „Natura Histrica“ u svojstvu korisnika bespovratnih sredstava (vodećeg partnera), dok su projektni partneri bili Grad Rovinj-Rovigno i Turistička zajednica grada Rovinja- Rovigno uz punu podršku Istarske županije i ostalih županijskih institucija koje su na bilo koji način bile povezane s realizacijom projekta i projektnih aktivnosti. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.836.817,37 kn, od čega je udio bespovratnih sredstava iznosio 6.837.312,57 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnosti i kohezije.

Korisnik i partneri su svojim projektnim aktivnostima kroz razne faze projekta angažirali institucije i stručnjake raznih struka i profila. Tako je za potrebu izrade projektne dokumentacije angažirano više institucija i stručnjaka iz tvrtki Sensum d.o.o. i Logička matrica d.o.o., dok su za idejne, glavne i izvedbene projekte bili zaduženi Studio KAPPO d.o.o., I.F.Project d.o.o. i Plan 10 d.o.o.

Nadzor infrastrukturnih radova pripao je tvrtki Učka konzalting d.o.o., dok su radove izvršile tvrtke Energoprojekt 88 d.o.o., Ferrostil mont d.o.o., Aparis grupa d.o.o. i ZZ Concept d.o.o. koji su bili zaduženi za postavljanje urbane opreme.

Planske dokumente, poput Plana upravljanja i Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima odradile su tvrtke Geodesign j.d.o.o. i Project Factory j.d.o.o. Izrada geološke studije područja te izrada i postavljanje geološkog stupa bili su povjereni stručnjacima Hrvatskog geološkog instituta, dok su se za poslove izrade interpretacijskih i edukacijskih materijala angažirali stručnjaci tvrtke Oikon d.o.o., Hrvatskog prirodoslovnog muzeja - Zagreb, Veleučilišta u Karlovcu i tvrtke Dujmović d.o.o.

Sukladno navedenim aktivnostima, Posjetiteljski centar osmišljen je i uređen od strane Udruge Faro 11. Marketinška/Turistička strategija, brendiranje projekta i područja, izrada mrežne stranice, promocijskih materijala s fotoprodukcijom, zakup oglasnog prostora i oglašavanje, izrada i postavljanje city light reklamnih tabli s LED osvjetljenjem odrađeno je od strane poznatog i nagrađivanog Studija Tumpić & Prenc d.o.o., dok su suvenire osmislili i izradili stručnjaci iz tvrtke Prospekt d.o.o.

Na kraju svih aktivnosti izrađena je monografija posvećena Kamenolomu Fantazija, a za istu je angažirana medijska tvrtka Katapult promocija d.o.o. Reviziju projekta provela je revizorska tvrtka SKT revizija d.o.o.

Završetkom projektnih aktivnosti, Posjetiteljski centar geološkog spomenika prirode Kamenoloma Fantazija postao je jedini lokalitet u Istarskoj županiji namijenjen prihvatu šireg spektra posjetitelja i na kojem se provode stručne geološke edukacije za učenike, studente i širu zainteresiranu javnost.

 

Više na linkovima:

https://www.glasistre.hr/istra/foto-/-nova-turisticka-atrakcija-kod-rovinja-otvoren-obnovljeni-kamenolom-fantazija-jedinstveni-spomenik-prirode-807708

https://www.istriaterramagica.eu/novosti/zanimljivosti/rovinj-otvoren-obnovljeni-kamenolom-fantazija-jedini-istarski-geoloski-spomenik-prirode/

https://www.istra24.hr/komunal/rovinj-zavrsilo-uredenje-geoloskog-parka-kamenolom-fantazija-cava-di-monfiorenzo

https://tvnova.hr/emisije/vijesti-tvn/8990-otvoren-kamenolom-fantazija-jedini-geoloski-spomenik-prirode-u-istri.html

https://burarovinj.hr/svecanim-presjecanjem-vrpce-okoncani-dvogodisnji-radovi-kamenom-fantazija-od-slijedeceg-tjedna-spreman-za-posjetitelje/

https://www.regionalexpress.hr/site/more/u-rovinju-otvoren-geoloshki-spomenik-prirode-kamenolom-fantazija

https://radio.hrt.hr/radio-pula/obavijesti/zupanijski-dnevnik-radio-pule-0-8479161

Pročitaj više
12.07.2022.

NATURA HISTRICA DOBILA BROD IZ EU FONDOVA

Natura Histrica – županijska javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Istarske županije, kao korisnik projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000, dobila je brod za nadzor morskih zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000.

Pročitaj više
29.06.2022.

Građanska znanost - jelenak!

Jelenak (Lucanus cervus) je dobio ima po karakterističnim čeljustima mužjaka koje podsjećaju na jelenje rogove.

Uključite se u akciju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i šaljite nam podatke o jelencima u Istri!

Pročitaj više
29.06.2022.

KONFERENCIJA PARTNERA NA PROJEKTU: SUPERB PROJECT – UPSCALING FOREST RESTORATION

U utorak, 28. lipnja 2022.g., u Opatiji je održana Konferencija partnera na projektu „Superb project – upscaling forest restoration“ gdje je aktivno, sudjelovala i JU Natura Histrica 

Pročitaj više
08.06.2022.

Priroda kakva bi trebala biti! Područje ekološke mreže „Luka Budava – Istra“ dobilo INHERITURA certifikat!

Na Institutu za poljoprivredu i turizam 7. lipnja 2022. godine održana je dodjela INHERITURA certifikata! S područja Istre certifikat su dobile Javna ustanova Nacionalni park Brijuni i Javna ustanova „Natura Histrica“.

INHERITURA certifikat je razvijen kao mehanizam vrednovanja održivog upravljanja područjima zaštićene prirodne baštine, u sklopu projekta INHERIT koji se provodio kao dio programa Interreg Mediterranean, a Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča bio je jedan od projektnih partnera.

Pročitaj više
03.06.2022.

Svečano otvoreni obnovljeni bunker i amfiteatar Šijani

Danas je svečano otvoren obnovljeni bunker i amfiteatar u pulskoj Park šumi Šijana!

Projektom je uređen bunker na ulazu na centralnu poljanu te izgrađen mali amfiteatar s oko 200 sjedećih mjesta. Ideja projekta bila je obogatiti područje Park šume Šijana dodatnim sadržajem, a namjera je da ovaj prostor postane mjesto na kojem će se odvijati brojni edukativni programi, predstave i koncerti.

Pročitaj više
27.05.2022.

Građanska znanost - U potrazi za kozonoškom!

I ove godine bilježimo lokalitete u Istri na kojima cvate najviša orhideja Europe! Pridružite nam se!

Pročitaj više
20.05.2022.

POČELO PRIKUPLJANJE PODATAKA O TRI LOKVE NA POREČKOM PODRUČJU

Djelatnici JU Natura Histrica, Instituta za turizam i poljoprivredu Poreč i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije započeli su 19. svibnja s terenskim radom prikupljanja podataka - popisivanja biljnih i životinjskih vrsta na staništu tri lokve na porečkom području – onih na Porto Busoli, te Stanciji Bečić i Furlanki na Stanciji Vergotini.

 

IZVOR: Istarski.hr

 

Pročitaj više
19.05.2022.

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE PONUDA ZA DODJELU KONCESIJSKOG ODOBRENJA U ZK PAZINSKI PONOR

Objavljen JAVNI POZIV za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesijskog odobrenja na zaštićenom području kojim upravlja Javna ustanova „Natura Histrica“, za dva koncesijska odobrenja za obavljanje djelatnosti dovođenja, prihvata i vođenja posjetitelja na području zaštićenog područja Značajni krajobraz Pazinski ponor. Postupak koji je otvoren do 19. lipnja 2022. godine.

U nastavku je poveznica na JAVNI POZIV

Pročitaj više
09.05.2022.

Javni poziv za sufinanciranje projekata sredstvima Saveza Alpe Jadran

Objavljen je godišnji natječaj za prijavu projektnih ideja Saveza Alpe-Jadran za sufinanciranje projekata.

Poziv je otvoren do 30. svibnja 2022. godine.

Informacije o Javnom pozivu dostupne su na poveznici https://www.istra-istria.hr/media/filer_public/bf/0e/bf0e849e-fff4-48a2-9575-cd1e3df3de10/220429_natjecaj_alpe_jadran.pdf

Pročitaj više
Kalendar događanja

Kolovoz 2022.

PoUtSrČePeSuNe
1234567
89 10 11121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011