EDUKATIVNA RADIONICA "ČUVARI VELIKE UŠARE"

26/02/2018

Djelatnici JU Natura Histrica sudjelovali su na edukativnoj radionici "Čuvari velike ušare" koja je održana 24.veljače u Buzetu. Edukativna radionica je organizirana kao jedna od aktivnosti u sklopu projekta "LIKE - Living on the karst edge" financiranog iz programa prekogranične suradnje SI-HR, a glavnu riječ na radionici imali su projektni partneri, udruga BIOM i DOPPS - Društvo za praćenje i proučavanje ptica Slovenije. Cilj radionice bio je uključiti što veći broj volontera, profesionalaca, rekreativaca i zaljubljenika u prirodu u praćenje gnijezdećih parova velike ušare kako bi se što kvalitetnije i jednostavnije provodio monitoring ove iznimno važne vrste. Takav pristup već postoji u Sloveniji, pa su kolege iz DOPPS-a prenijeli sudionicima primjere iz prakse i približili cijeli koncept "građanske znanosti" kroz koji se u profesionalne i stručne zadatke, uključuje zainteresiranu javnost i na taj način promovira zaštitu prirode u svim sferama društva.

Radionica je bila podijeljena u teoretski i praktični dio, gdje su sudionici mogli saznati osnovne informacije o velikoj ušari (Bubo bubo), staništu koje traži za gniježđenje, glasanju i prepoznavanju. Terenski dio organiziran je na unaprijed izabranim lokacijama na krškom rubu i u blizini Buzeta te su se sudionici u sumrak uputili na te lokacije kako bi isprobali metode zapažanja koje su predstavljenje na predavanjima. Odrađeno je prebrojavanje na 14 lokacija, a zabilježene su 4 velike ušare. Po završetku terenskog obilaska, sudionici su se još jednom okupili kako bi razmijenili iskustva s terena i kako bi objedinili prikupljene podatke.

Velika ušara (Bubo bubo), najveća je europska vrsta sove. Visoka je 60-70 cm, s rasponom krila i do 190 cm! Pretežno je smeđe boje s karakterističnim ušnim čupercima i narančasto - crvenim očima. Preferira otvorena područja s liticama i strmim odronima te otvorena šumska staništa, a u Istri najčešće gnijezde u prirodnim otvorima u stijenama gdje opet preferira južno orijentirane stijene zbog topline stijene u zimskom periodu. Mužjake karakterizira dublji ton prilikom glasanja, dok se ženke glasaju piskutavije, a u prosjeku se glasaju svakih 7-10 sekundi i može ih se čuti u sumrak prije nego krenu u lov.

Ugrožena je vrsta, a najveća prijetnja su im ljudske aktivnosti u vertikalnim stijenama (sportsko penjanje) i nezaštićeni srednjenaponski stupovi dalekovoda. Obzirom da su samotnjaci i nikada ne love u paru, prilikom stradavanja jedinki nema mogućnosti "učenja na greškama drugih jedinki".

Naslovna fotografija preuzeta sa poveznice

Kalendar događanja

Kolovoz 2021.

PoUtSrČePeSuNe
262728293031 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345