Poseban ornitološki rezervat Palud

U posebnom ornitološkom rezervatu Palud – Palu' kod Rovinja, za male skupine posjetitelja, ljubitelja ptica ističe se birdwatching, ponuda promatranja ptica. Promatranje ptica podrazumijeva opažanje i proučavanje ptica golim okom te uz pomoć dalekozora, durbina i u novije vrijeme fotografske opreme (tj. fotoaparata s jakim objektivima). U međunarodnim se okvirima za promatranje ptica koristi engleska riječ birdwatching, ali u novije se vrijeme često koristi  i riječ birding. Dok se birdwatching uglavnom svodi na vizualno opažanje ptica, birding uključuje sveukupan doživljaj prepoznavanja ptica po glasanju, pjevu i ponašanju, te stoga bolje opisuje širinu suvremenog pristupa promatranja ptica. Promatranje ptica razvilo se već potkraj 19. stoljeća u zapadnim zemljama Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Njemačke, kada su osnovana i prva prirodoslovna društva. Od tad je zajednica promatrača ptica u stalnom porastu.

Promatranje ptica u posebnom ornitološkom rezervatu Palud – Palu' odvija se gotovo tijekom cijele kalendarske godine. Krajem veljače pa sve do kraja travnja traje proljetna migracija. Od svibnja do polovine srpnja je sezona gniježđenja; slijedi seoba mladih ptica močvarica, ujedno i najatraktivniji period za promatranje ptica. Jesenska migracija traje od rujna do kraja prosinca, dok se u siječnju na području rezervata mogu promatrati ptice na zimovanju. Tijekom godina zabilježeno je oko 230 vrsta ptica na čitavom području Rezervata.

Uz stazu nalazi se promatračnica, koja omogućava nesmetano  promatranje ptica u prirodnom okruženju i ponašanju tijekom hranjenja, gniježđenja, odmaranja i socijalizacije. Tu je i postaja čuvara prirode, s manjom stalnom izložbom fotografija ptica upravo s Paluda.
 

Kalendar događanja

Srpanj 2024.

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15 161718192021
22232425262728
2930311234
567891011