ODRŽANO JAVNO DOGAĐANJE NA KRŠKOM RUBU (EKSKURZIJA) U SKLOPU PROJEKTA "LIKE"

13/02/2020

Kako se projekt „LIKE – Living on the Karst Edge“ polako bliži kraju, jedna od preostalih projektnih aktivnosti bila je i provedba javnog događanja na krškom rubu (ekskurzija). Ideja javnog događanja ove vrste je da se lokalnom stanovništvu, rekreativcima i svim zainteresiranim sudionicima predstave projektne aktivnosti provedene u proteklih 30 mjeseci te da se kroz terenski obilazak obiđu neke od lokacija gdje su aktivnosti i provedene. Slijedom toga, JU Natura Histrica je 08.veljače organizirala javno događanje u Buzetu i okolici. Vremenske prilike su nam išle u korist, pa je 40-ak okupljenih sudionika uživalo u predivnom sunčanom zimskom danu na krškom rubu!

Prva lokacija koju smo posjetili je penjalište Buzetski kanjon gdje je u sklopu LIKE-a nastao novi penjački sektor s 20-ak smjerova. Kroz kraće izlaganje o istraživanju ptica stijena, sudionicima je predstavljeno istraživanje koje je prethodilo nastanku penjališta, a u kojem su sudjelovali svi projektni partneri i angažirani penjači. Osim toga, na penjalištu Buzetski kanjon, Kompanj, Kamena vrata i Istarske toplice, postavljene su informativne table o prirodnim vrijednostima tih područja, kraćim informacijama o samim penjalištima i pravilima ponašanja za penjače i ostale posjetitelje.

Druga lokacija koju smo posjetili je značajni krajobraz Istarske toplice gdje je naglasak stavljen na nastanak penjališta u zaštićenom području gdje takve aktivnosti nisu dozvoljene. Situacija oko penjališta je eskalirala i nažalost rezultirala devastacijom staništa Tommasinijeve merinke (Moehringia tommasinii), endemske vrste vezane isključivo za krški rub Istre. Osim biljnog svijeta na stijenama, dotaknuli smo se i „letećih stanovnika stijena“, čiji su glavni predstavnici u Istarskim toplicama velika ušara (Bubo bubo) i sivi sokol (Falco peregrinus). Obje vrste se nalaze na popisu Direktive o staništima te se štite kroz proglašavanje područja ekološke mreže Republike Hrvatske. U konačnici je situacija oko penjališta u Istarskim toplicama riješena kroz zonaciju stijena na mirne zone gdje penjanje nije dozvoljeno i zone slobodne rekreacije.

Zadnja posjećena lokacija je uzletište za paraglidere Zavoj iznad mjesta Krbavčići odakle smo imali prekrasan pogled na buzetsku udolinu, krški rub Ćićarije, područje slovenskog Krasa i vršni dio Učke. Čuli smo kraće izlaganje o povijesti paraglidinga te planovima koje lokalni klubovi imaju za razvoj i promociju tog zanimljivog outdoor sporta. Budući da su u vizurama dominirali krški travnjaci, naglasak je bio upravo na potrebi zaštite i očuvanja submediteranskih suhih travnjaka koji su područja izrazitno važna za bioraznolikost krškog ruba i cijelog Mediterana. Napuštanjem seoskih sredina i nestankom tradicijske poljoprivrede (ekstenzivno stočarstvo), travnjaci su polako počeli gubiti bitku sa sukcesijom i s vremenom su počeli zarastati i postajati šumska područja. Kroz projekt LIKE bavili smo se nerazgranjenim srpcem/pilicom (Serratula lycopifolia), cvjetnicom za koju se kolokvijalno kaže da je „ambasador“ svih travnjačkih vrsta na krškim travnjacima. Travnjačke ptice je u LIKE-u predstavljala vrtna strnadica (Emberiza hortulana), pjevica iz porodice strnadica čije su južno europske populacije doživjele ogroman pad brojnosti uslijed gubitka povoljnog staništa (otvorene travnjačke površine s istaknutim grmovima ili stablima s kojih pjeva i lovi) i „zahvaljujući“ krivolovu tijekom migracije.

Nakon obilaska svih lokacija, okupili smo se u ugodnoj atmosferi obližnje konobe, gdje smo zaključno raspravili o dojmovima cijelog dana uz pomoć lokalnih gastronomskih delicija.

Vidimo se na krškom rubu nekom drugom prilikom!

Kalendar događanja

Kolovoz 2021.

PoUtSrČePeSuNe
2627282930311
2345 6 78
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345