POZIV NA UKLJUČIVANJE - PROJEKT CREW

Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u održivo upravljanje područjem Paluda!

Palud-Palu je vrijedno prirodno područje nadomak Rovinja koje je 2001. godine proglašeno ornitološkim rezervatom. Zbog prirodnih vrijednosti šire područje Paluda je zaštićeno u kategoriji značajnog krajobraza, a k tome je i dio ekološke mreže Republike Hrvatske. Sve to upućuje na visoku vrijednost ovoga prostora. Palud privlači i brojne posjetitelje koji dolaze promatrati njegov ptičji svijet ili uživati u nekoj od njegovih prekrasnih plaža.

Kako bismo Palud bolje upoznali, očuvali njegove vrijednosti i njime održivo upravljali na zadovoljstvo svih korisnika prostora, Javna ustanova „Natura Histrica“ uključila se u međunarodni projekt koordiniranog upravljanja vlažnim područjima u Italiji Hrvatskoj pod nazivom „CREW – Coordinated Coordinated Wetland Management in Italia – Croatia Cross Border Region“.

 

Cilj projekta CREW

Cilj projekta je doprinijeti zaštiti i obnovi bioraznolikosti vlažnih staništa u Hrvatskoj i Italiji, kroz usklađeno djelovanje i poboljšano upravljanje. To će se postići definiranjem zajedničkih prioriteta i prekogranične strategije, uz upotrebu alata pod nazivom Wetland Contract, koji podrazumijeva šire uključivanje dionika na određenom području.

Kroz ovaj projekt želimo uspostaviti suradnju s vlasnicima, korisnicima i ostalim dionicima ovog vrijednog područja, uspostaviti dijalog među svim korisnicima prostora, prepoznati zajedničke interese i dobrobiti te razviti suradničko upravljanje prostorom na održiv način.

Više o projektu možete saznati u priloženim dokumentima.

Tko se može uključiti?

Među prioritetima projekta je uspostava suradnje s različitim dionicima prisutnima u prostoru, kako bi se zajedničkim radom došlo do najboljih rješenja za dugoročno očuvanje Paluda, na dobrobit svih.

Dionici su svi zainteresirani pojedinci, institucije, udruge, jedinice lokalne samouprave koji su na neki način vezani uz ovo područje, bilo privatno, bilo profesionalno - vlasnici zemljišta, ljudi ili tvrtke koji obavljaju neku djelatnost u području, stanovnici zaštićenog područja i njegove okolice, posjetitelji Paluda, znanstvene i stručne institucije koje se bave proučavanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti, turistički sektor, udruge, mediji i svi oni koji na ovom području imaju neki interes.

Što Vas očekuje…

U predstojećem razdoblju će Javna ustanova „Natura Histrica“ u suradnji s tvrtkom Vita projekt d.o.o. iz Zagreba, organizirati niz aktivnosti kako bi se svi zainteresirani mogli uključiti u buduće suradničko upravljanje Paludom. Planira se serija radionica s dionicima na kojima će se razgovarati o načinima moguće suradnje, problemima i prilikama.

Zbog situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, ovaj proces započet ćemo individualnim kontaktima i sastancima „na daljinu“. Ali, čim to prilike omoguće, organizirat ćemo i radionice „u živo“.

Pozivamo vas da nam se priključite te za početak ispunite kratki UPITNIK, koji se nalazi OVDJE !

 

Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas nazovite ili nam pošaljite poruku!

Projekt CREW

Kontakt osoba: Svjetlana Lupret-Obradović

Tel. 053/351-534; 098/13-03-962

E-pošta: crew@natura-histrica.hr

Zahvaljujemo na interesu i veselimo se zajedničkoj suradnji!

 

crew_letak_hr_web.pdf junh-o-projektu-crew.pdf
Kalendar događanja

Travanj 2024.

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
151617181920 21
22232425262728
293012345
6789101112