Projekt ŽIVO! Življenje – Voda! / Život – Voda!

Projekt ŽIVO! Življenje – Voda! / Život – Voda!, osmišljen je kao zaštita krškog vodonosnika i krških izvora na pograničnom području, a proveden je u razdoblju 01/2014. – 09/2015., uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007-2013. Na projektu je sudjelovalo pet partnera, tri iz Hrvatske i dva iz Slovenije. Istarska županija kao vodeći partner te JU Natura Histrica, Sveučilište u Rijeci - Građevinski fakultet, Inštitut za raziskovanje krasa – IZRK ZRC SAZU i Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano – NLZOH. Ukupan proračun projekta je bio 557.647,47 €, od čega je JU Natura Histrica imala osigurana sredstva za provedbu aktivnosti u iznosu 85.658,34 €.

 

Projektna problematika

Područje sjeverne Istre teritorijalno se pruža na pograničnom prostoru Hrvatske i Slovenije koji odlikuju krški teren s razvijenom površinskom i podzemnom hidrografijom, kao i vrlo vrijedni vodni resursi ‒ izvorišta vode koja su od esencijalnog značenja za vodoopskrbu područja Istarske županije i Slovenskog primorja. Radi se o u vodoopskrbnom sustavu s uključenim izvorima Sv. Ivan i Bulaž s hrvatske strane, izvor Rižane sa slovenske strane te nekoliko manjih izvora. Spomenuti krški izvori imaju vrlo složen sustav prihranjivanja vodonosnika, kako neposrednom infiltracijom oborina, tako i putem površinskih vodotoka koji završavaju u ponorima, a imaju neposrednu i brzu hidrološku vezu s krškim vodonosnicima. Ono što karakterizira spomenute izvore je da svi imaju slivove i vodonosnike koje prolaze graničnom crtom.

Projekt ŽIVO! Nastavak je ostvarivanja ciljeva EU projekta KUP ( www.project-kup.org ), uz proširenu partnersku strukturu i veću usmjerenost na uspostavu adekvatnog monitoringa izdašnosti i kvalitete izvorišta voda pograničnog područja Slovenije i Hrvatske. Temelj održivosti provođenja takvih aktivnosti na pograničnom području je bilo namjensko opremanje Znanstveno edukativnog centra ZEC Speleo kuća u Vodicama, koji je uspostavljen nakon provedene rekonstrukcije stare škole u sklopu prethodnog projekta KUP.

U sklopu projekta ŽIVO!, ZEC Speleo kuća je opremljena potrebnom laboratorijskom opremom, uređen je kongresni prostor i spavaonice dostatne za višednevni boravak 25 posjetitelja, a u prizemlju objekta uređen je muzej krških posebnosti. Prostor se planira ustupati na korištenje znanstvenim ekspedicijama, fakultetskim grupama i polaznicima nastava u prirodi osnovnih i srednjih škola. Za korištenje objekta izraditi će se i „Internet booking“ kojim će se ostaviti mogućnost i za korištenje objekta u turističke svrhe za manju grupu organiziranih posjetitelja (team building i sl.). Više informacija o ZEC Speleo kući možete pronaći na stranici ZEC Speleo kuće  (www.speleo-house.eu ).

U sklopu projektu ŽIVO! na širem području Vodica uređene su i postavljene dvije poučne staze, staza "Putevima ljekovitog bilja" i staza "Od izvora do izvora". Duž staze "Putevima ljekovitog bilja" postavljene su klupe i edukativne tabele o samoniklom ljekovitom bilju specifičnom za to područje Ćićarije, a uređenjem poučne staze "Od izvora do izvora", postavljene su klupe i edukativne tabele kojima su obilježeni izvori Vodice, Trstenik, Klenovščak, Podgaće i Prapoće.

Pored uređenja ZEC-a i poučnih staza, u projektu ŽIVO! je provedeno i niz znanstvenih istraživanja. Nositelj znanstvenog dijela projekta bio je slovenski partner Institut za istraživanje krša – IZRK ZRC SAZU iz Postojne, koji zajedno s drugim projektnim partnerima osigurao provođenje nužnih hidroloških mjerenja, kemijskih i mikrobiloških analiza voda i sedimenta te speleoloških biospeleoloških i ekoloških pretraga u odabranim izvorima i ponorima, kao i krškim jamama u njihovom zaleđu na slovenskoj i hrvatskoj strani.

Znanstvena istraživanja osigurala su stjecanje novih spoznaja i informacija o stanju krškog područja Istre, a rezultati istraživanja sažeti su u stručnoj monografiji "Life and water on karst" o krškim vodama analiziranog prostora s obje strane granice. Sadržaj monografije orijentiran je na zaštitu i unapređenje kvalitete voda u krškim područjima. Monografija je namijenjena široj javnosti, a predstavljat će dobru podlogu za planiranje života na kršu i upravljanje vodama u kršu, kao i popularizaciju znanja o vodama u kršu. Monografiju možete potražiti na web stranicama ZEC Speleo kuća.

 

Rezultati projekta

  • Funkcionalno i sadržajno opremanje Znanstveno-edukativnog centra Speleokuća u Vodicama, u općini Lanišće, kao centra djelovanja svih ustanova, institucija i/ili udruga koje se bave kršem i zaštitom prirodnih i krajobraznih vrijednosti na pograničnom području;
  • Širenje znanstvenih spoznaja o kršu i stanju vodnih resursa na pograničnom području Slovenije i Hrvatske;
  • Stvaranje osnova za uspostavu zajedničkog učinkovitijeg modela upravljanja resursima pitkih voda na pograničnom području;
  • Podizanje razine osviještenosti lokalnog stanovništva svih dobnih skupina, kao i zainteresirane i stručne javnosti, o biološkoj i krajobraznoj vrijednosti krškog područja s ciljem povećanja kvalitete života.
Kalendar događanja

Srpanj 2024.

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15 161718192021
22232425262728
2930311234
567891011